Төлеу Көбдіков позиясының көркемдік кестесі. Художественные элементы поэзии Толеуа Кодикова. - Tattimbetova, K. O. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада автор халық ақыны Төлеу Көбдіковтің поэзиялық туындыларына талдау жасай отырып, көркем шығарманың сапасы оның идеялығымен, айтайын деген ойымен ғана өлшеніп қоймайтынын айтады. Яғни сол идея оқушыға қалай жеткізілді, қалай әсер етті деген критерийлерге де тоқталып кеткен. Автор ақынның өлең ұйқасы түрлерін, әдебиеттану ғылымында қолданылып келетін көркемдік құралдарды пайдалану ерекшелігін сөз етеді. Сонымен қатар автор ақынның ұлттық поэзия нақыштарын, халық ауыз әдебиеті үлгілерін, жаңа сөздер мен көнерген сөздерді пайдалануын сөз етеді. Мақала авторы ақынның жалпы шығармашылығының қай арнасынан болмасын көркемдеу құралдарының үлгілерін талғампаздықпен пайдалана отырып, оның мәнді де ойлы, әуезді де ажарлы болуына ерекше назар аударып отырған. Мақалада Төлеу творчествосының көркемдік кестелері әлі де болса үңіле қарап, терең зерттеуді талап ететіндігі, әсіресе, ақынның тілдік қоры – игерілмей жатқан, берері мол тың дүние екені айтылады. Автордың ойынша, тілі нашар шығарма ешқашан жақсы шығарма бола алмайды. Сондықтан әдебиет сыншысы бәрінен бұрын шығарманың тіліне, автодың сөз өрнегіне назар аударуы шарт. В статье автор рассматривает поэтические произведения народного поэта Толеуа Кобдикова и говорит, что качество художественного произведения оценивается не только идеей произведения и тем, что хотел сказать автор. Точнее, автор омечает такие критерий, как это идея произведения донеслась до читателя и как она на него повлияла. Автор анализирует его своеобразие и особенности употребления рифмы, изобразительных средств литературоведения. А также автор говорит о его своеобразном использовании эле- ментов народной поэзии, элементов устного народного творчества, неологизмов и архаизмов. Автор статьи говорит, что поэт в своих произведениях умело употреблял элементы художественного преображения, также уделял особое внимание смыслу и содержанию, рифме и темпу произведения. В статье говориться, что художественное своеобразие произведений Толеуа все еще требуют всестороннего исследования, в особенности языковой запас автора. По мнению автора, плохое произведение никогда не станет хорошим произведением. Поэтому литературный критик, в первую очередь, должен обратить внимание на язык произведения, на художественные элементы, которые употребляет автор в своем произведении.