Қазақ менталитетіндегі мәдениеттің бейнеленуі.Отражение культуры в казахском менталитете - Ashirimbetova М. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Коммуникативтік мінез-құлқының зерттеулері Қазақстан тіл білімінде жиырма бірінші ғасырдың бірінші он жылдығында өзектілігін тапты. Осы уақыттан бастап қазақ халқының сана-сезімінің нығаюы мен халық- аралық қарым қатынастардың өсуіне байланысты ұлттың тарихына, дәстүрлері мен әдет-ғұрыптарына қызығушылық өсе бастады. Сонымен бірге ауыл шаруашылығын ұжымдастыру, индустрияландыру, қала- лану, түрлі мәдени және тілдік мұра иегерлердің көп сандық миграция сияқты түрлі тарихи алғышарттар құатты жаңғырту үдерістерді туғызды. Мақаланың авторы коммуникативтік мінез-құлқының ұлттық аспектін, қазақ халқының ағалық қағидалары, қонақжайлылығы сияқты кейбір әдет ғұрыптарды талқылайды. Сонымен бірге ұлттық мәдениет өзгешеліктері пайда болуының алғышарттарын және олардың қазақ менталитетінде бейнеленуіне назар аударады. Исследования коммуникативного поведения приобрели актуальность в Казахстанской лингвистике в первой декаде 21 века. Интерес к роли национальной истории, традициям и обычаям, а так же их отражение в лингвитике возросли в связи с интенсификацией самосознания казахского народа и растущих международных отношений внутри и за пределами страны. Так же различные исторические предпосылки как насильственная седентаризация и последующая коллективизация экономики, разрушившие традиционный кочевнический быт, индустриализация и урбанизация Казахстана, многочисленные миграции представителей различных культурных и языковых наследий, явились причиной мощных процессов модернизации. Автор статьи обсуждает отражение национального аспекта в коммуникативном поведении и некоторые из традиций казахского народа, такие как принцип старшинства, гостеприимство и другие, объясняя исторические предпосылки возникновения особенностей национальной культуры и её отражение в казахском менталитете.