Средства связи предложений в тексте. Мәтіндегі сөйлемдердің байланысу амалдары. - Altynbekova О. B.; Zuyeva, N. Yu. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются лексические, морфологические и синтаксические средства связи предложений в тексте, использование которых обусловливает связность текста, относящуюся к одному из его основных признаков. В пробном учебнике по русскому языку для экспериментальных 11-х классов 12-летних школ Республики Казахстан (Алматы: Мектеп, 2013) для наиболее эффективного усвоения данной темы предложены таблицы средств связи предложений с наглядными примерами, а также комментарии к учебному материалу. Особое внимание в разделе учебника уделено такому выразительному и новому для учащихся синтаксическому способу связи предложений в тексте, как парцелляция — деление конструкции предложения, изъятие из него какой-либо части и оформление ее в виде самостоятельного неполного предложения. Мақалада мәтіндегі негізгі белгілерінің біріне тән амалдар ескеріле отырып сөйлемдердің лексикалық, морфологиялық және синтаксистік байланысу тәсілдері қарастырылады. Қазақстан Республикасындағы 12 жылдық экспериментальды мектептің 11-сыныптарына арналған сынамалы орыс тілі оқулығында (Алматы: Мектеп, 2013) аталған тақырыпты барынша тиімді меңгеру үшін сөйлемнің байланысу тәсілдері кесте түріндегі көрнекі құралдар арқылы көрсетілген және оқу материалына түсініктеме де берілген. Оқулықта оқушылар үшін жаңа сөйлемдердің синтаксистік байланысу тәсілдері парцелляция — сөйлемнің қандай да бір бөлшегін алып, оны толық емес сөйлемдерге бөлу сияқты бейнелі түрлеріне ерекше назар аударылады.