бейвербалды амалдар; кинема; ым-ишара; ым тілі; қарым-қатынас; Невербальные компоненты коммуникации: семантика жестов. - Yeshimov, M. P. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Қарым-қатынастағы бейвербалды амалдар: қол қимылдарының семантикасы Мақалада қарым-қатынаста қолданылатын бейвербалды амалдардың ерекшелігі мен семантикасы қарастырылады. Автор коммуникациядағы қол қимылдары жасалу жағынан ұқсас болғанымен, семантикасы тұрғысынан әртүрлі мағынада және де бір мағынада қолданылатын ым-ишаралар әртүрлі қол кинемалары арқылы берілетіндігі туралы, сонымен қатар қазақ халқының қарым-қатынасында жастар мен жасөспірімдердің қолданысындағы бейвербалды амалдарына тоқталып, тілде кірме ым-ишаралардың болатындығы туралы да сөз етеді. Сонымен қатар қол кинемаларына байланысты берілген бейвербалды амалдар көркем шығармадан келтірілген мысалдар арқылы да дәлелдеді. В статье рассматриваются особенности семантики невербальных средств коммуникации. Автор отмечает, что одни и те же кинетические компоненты речи, в данном случае жесты, в зависимости от ситуации выражают различные значения. Также автор анализирует своеобразие невербальных средств коммуникации в молодежной и подростковой среде казахов, и описывает заимствованные кинетические компоненты речи. Вышеизложенное находит свое отражение в художественных произведениях.