Қазақ журналистикасының өзекті мәселелері. Основные проблемы казахской журналистики - Baltogayeva, N. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада қазақ журналистикасының өзекті мәселелері сөз болады. Әр мемлекетте баспасөздің ұлттық және тәуелсіз сипат алуы қарап тұрсаңыз, егемендік пен еркіндіктің символындай болып көрінеді. Елдің тарихының өткенін зерттеп, бүгінін талдап, ертеңіне дейін болжап жазар баспасөз – мемлекеттің әр мүшесінің ақпарат көзіне айналған. Барлық басылымдар саяси-әлеуметтік, әдеби-қоғамдық ұстаным мен бағыттарына қарай ел тынысын, жаңалығы мен жалпы хабарын сол сипатта мазмұндайды. Дегенмен бұл тақырыпта сөз қозғамас бұрын, алдымен, баспасөзді ақпаратпен қамтитын журналистиканың жеке өз алдына ғылым ретінде тану − көптеген мамандармен мойындалмай жүргендігін айта кеткен жөн. Бұл отандық көлемдегі дәйек қана емес, жалпы әлемдік журналистиканың ғылымның критерийлеріне сай еместігінің дәлелі. Әлбетте, кез келген ең жеңіл деген әрекеттің өзі теорияға негізделеді. Бұл – бүгінгі таңда журналистиканы ғылыми-теориялық негіздеу және нығайтуды өзекті мәселеге айналдыру қажеттілігін туындатып отыр. В этой статье журналистская этика рассматривается в качестве основной проблемы казахской журналистики. Рассмотрев стыки науки и практики в тенденции специальности журналистики, вопрос упирается в то, что некоторые главные и основные проблемы казахской журналистики на сегодняшний день не приняты как самостоятельные сферы науки. СМИ за все время своего существования являются сильнейшей пропагандой политической идеологии. В этой связи оно допускало грубые нарушения этики, служа не в целях восполнения духовной потребности народа, а ради влияния на его сознание какой-либо идеей. Это – конкретные факты, определяющие не научные стороны журналистики и доказывающие, что журналистика является социально-политическим инструментом, который наблюдает за обществом и передает информацию власти. Из это исходит самый опасный враг объективности, самого главного критерия этики – политическое влияние. Но прежде чем затронуть данную тему, хотелось бы отметить, что идея рассмотрения журналистики, обеспечивающей прессу информацией, как отдельной науки не нашла признания многими специалистами. Это аргумент не только отечественного масштаба, но и в целом, доказательство несоответствия мировой журналистики критериям науки.