Концепт «жизнь» в дискурсе языковой личности Б.Л. Пастернака. Б.Л. Пастернактың өзiндiк тiлдiк қорының дискурсындағы «өмiр» концептiсi - Tikhonenko О. D. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Статья рассматривает взаимосвязь понятий «дискурс», «языковая личность», «концепт». На материале биографической прозы писателя исследуются языковые средства (лексика и синтаксис), представляющие содержание концепта «жизнь» авторского языкового сознания. Отобранный языковой материал представлен в виде концептуального поля. Перечисленные языковые средства образуют центр семантического пространства концепта «жизнь» (синонимы, антонимы, предикаты), а также наполняют поле (высказывания автора о жизни, синтаксические конструкции). Изучение поля позволило выйти на индивидуально-авторское понимание концепта «жизнь». В статье отмечается, что Б.Л. Пастернак видит жизнь как единство противоположных начал: светлого и темного, радости и страдания, жизни и смерти. Отслежено, что в концепции жизни Б. Л. Пастернака смерть отрицается: не бывает смерти физической, человек остается жить в своем творчестве. Мақалада «дискурс», «тiлдiк ерекшелiк», «концепт» ұғымдарының өзара байланысы қаралады. Жазушының өмiрбаяндық прозасының материалдары бойынша автордың тiлдiк танымындағы «өмiр» концептiсiнiң мазмұнын көрсеткен тiлдiк құралдар (лексика, синтаксис) зерттеледi. Берілген тіл материалы тұжырымдамалық өрісі түрінде көрсетілген. Тіл құралдарының тізімі «өмір» (синонимдер, антонимдер, предикаттар) тұжырымының семантикалық кеңістігі орталығын қалыптастырады, сонымен бірге бос орынды толықтырады (автордың өмір туралы баяндауында, синтаксистік конструкция). Өрісті оқу «өмір» сөзінің индивидуалды-авторлық мағынасына шығуға мүмкіндік берді. Мақалада Б.Л. Пастернак өмірді тұтас қарама-қарсы бастауы ретінде көреді: жарық пен қараңғы, қуаныш пен қайғы, өмір мен өлім. Зерттеулер бойынша өмір тұжырымдамасында Б.Л. Пастернак өлімі теріске шығарылған: адам табиғи өлмейді, ол өз шығармашылық өмірінде мәңгілік сақталады.