Бұқаралық коммуникация тілінің әлеуметтік проблемалары.Социальные проблемы в языке СМИ - Ybyrayym Ә О. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада бұқаралық коммуникация тілінің әлеуметтік-психологиялық проблемалары, тілдің әлеуметтік саралану мәселесі мен қоғамның әлеуметтік саралану проблемалары сияқты өзекті мәселелер қарастырылған. Тілдегі әлеуметтік және ішкі құрылымдық құбылыстардың өзара әрекеттесімі тіл туралы ғылымның маңызды бағыттары ретінде көрсетілген. Сөйлеушінің тілінде көрініс табатын басты әлеуметтік белгілер ретінде – жасы, білімі, әлеуметтік жағдайы, кәсібі, қоршаған ортасы мен аймағы, жынысы сияқты т.б. факторлар аталса, әлеуметтік нормалардың, қалыптың, ынталандырудың, уәждің, бағдардың, әлеуметтік бақылау тетіктері – әлеуметтік-мәдени және әлеуметтік психологиялық жүйенің элементтері ретінде берілген. В статье рассмотрены такие актуальные социально-психологические проблемы в языке массовых коммуникаций, как анализ социальных проблем языка, анализ социальных проблем общества. Взаимодействие социальных и внутренних структурных явлений заявлены как важные направления науки о языке. Если в качестве основных социальных признаков, находящих отражение в языке говорящих, выделены возраст, образование социальное положение, профессия, окружающая среда и регион, пол и другие факторы, то в качестве элементов социально-культурной и социально психологической системы предложены социальные нормы, механиз- мы мотивации, организации, формы, мотивы социального контроля.