Речевые стратегии и тактики в политических дебатах Казахстана. Қазақстан саяси дебаттарындағы стратегиялар мен тактикалар. - Ahmetova, Zh. B. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Статья посвящена исследованию агонального жанра политического дискурса — предвыборных теледебатов. Выявлены основные стратегии в дискурсе казахстанских предвыборных теледебатов: стратегия самопрезентации, стратегия дискредитации, стратегия рационального убеждения избирателей, стратегия эмоционального убеждения избирателей, стратегия самозащиты, стратегия уклонения от ответа. Особое внимание уделяется стратегии самопрезентации и ее тактикам – самовосхваления, обещания, демонстрации профессио нального успеха. Названные тактики вербализуются через определенные лексические репрезентанты и характеризуются своеобразными лингвостилистическими приемами. Мақала қазақстандық саяси дискурстың агоналды жанры - сайлауалды теледебаттарды зерттеуге арналады. Қазақстандық сайлауалды теледебаттар дискурсының негізгі стратегиялары (өзін-өзі мадақтау стратегиясы, қарсыласты жою стратегиясы, сайлаушыны рационалды үгіттеу стратегиясы, сайлаушыны эмоцио- налды үгіттеу стратегиясы, өзін-өзі қорғау стратегиясы, жауаптан тайқу стратегиясы) айқындалады. Айрықша көңіл өзін-өзі мадақтау стратегиясы және оның тактикалары – өзі-өзі мақтау, уәде беру, кәсіби табысын демонстрациялау стратегияларына бөлінеді. Аталған тактикалар лексикалық репрезентанттар арқылы жүзеге асады және әртүрлі лингвостилистикалық әдіс-айлалармен сипатталады.