Қазіргі қазақ қуыршақ театрларының дамуындағы фестивальдердің маңызы. Значение театрального фестиваля для развития искусства кукольного театра. - Smailova, Sh. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Ғылыми мақалада қазақ қуыршақ өнерінің дамуындағы театр фестивальдерінің маңызы мен олардың көркемдік деңгейі төңірегінде ой қозғалады. Уақыт талабына сай қазақ қуыршақ театрының бәсекелестікке қабілетін арттыру, көркемдік деңгейін көтеру мәселелері туындап отыр. Бүгінгі таңда республикамызда оннан астам қуыршақ ұжымы халыққа мәдени-рухани қызмет етуде. Олардың өнерін ғылыми-практикалық тұрғыда саралап, кәсіби пікір білдіріп жатқан зерттеулер саусақпен санарлық. Орын алған осы олқылықты шешуде елімізде өткізілетін қуыршақ театрлары фестивальдерінің шығармашылық өресі қандай, маңызы мен мәні нендей, олар өнер ұжымдарының дамуына үлес қоса ала ма деген сұрақтар қарастырылады. Әлемдік қуыршақ өнеріндегі бүгінгі үдерістерден қажеттісін алып, тәжірибе алмасу үшін өткізілетін қуыршақ бұл фестивальдерінің көркемдік деңгейі сарапталып, теориялық-тәжірибелік мәні бағамдалады. В научной статье затронута тема значимости фестивалей кукольного искусства казахского театра и их художественного уровня. Рассмотрены вопросы повышения конкурентоспособности, художественного уровня казахского кукольного театра в соответствии современным требованиям. На сегодня в республике для духовного и культурного развития народа функционируют свыше десяти кукольных коллективов. Профессиональные отзывы и исследования, анализирующие их мастерство с научно-практической точки зрения единичны. Для решения этих пробелов, рассматриваются вопросы творческого уровня, смысла и значимости фестивалей кукольных театров и их вклад в развитие творческих коллективов. Для обмена опыта с современным мировым куколь- ным творчеством, анализируется художественный уровень и теоретико-практическая значимость этих фестивалей.