Совершенствование навыков чтения на занятиях русского языка в национальной аудитории. Ұлттық аудиторияда орыс тілі сабағында оқу дағдысын жетілдіру - Turebekova, R. S.; Kenjeyeva К. Т. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматривается чтение как один из видов речевой деятельности, как важная часть общей подготовки будущих специалистов. Методика подготовки студентов к освоению и обучению техники чтения предусматривает выполнение различных практических упражнений. Восприятие письменного текста требует определённой техники, поэтому в статье характеризуются параметры чтения. Совершенствование техники чтения предполагает знание о таких чертах чтения, как скорость и гибкость чтения. Обучающее чтение научной литературы, как сложный процесс, имеет свои правила, поэтому даются методические советы по правильному, выразительному и продуктивному чтению. Мақалада оқу сөйлеу әдісінің бір тармағы болып, болашақ мамандардың жалпы дайындығы барысында, негізгі бөлім болып қаралады. Мәнерлеп оқу техникасына студенттерді дайындау әртүрлі практикалық жаттығулар арқылы қарастырылады. Жазба түріндегі мәтінді қабылдауда қандай да бір техникалық оқу мәнері талап етіледі, сол себептен мақалада параметрлер сипатталынады. Оқу техникасын жетілдіруде қажет етілетін білім: жылдамдылық пен икемділік. Ғылыми әдебиеттерді оқытуды үйрету өте күрделі процесс. Оның өзіндік ережесі болады, сол себептен дұрыс және мәнерлеп оқу туралы арнайы әдістемелік кеңес беріледі.