Общность материальной и духовной культуры тюрков и коренных жителей Северной Америки. Түркілер мен Солтүстік Американың ежелгі тұрғындарының материалдық және рухани мәдениетінің тұтастығы - Boldykova, Zh. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Параллель «прототюрки-индейцы Северной Америки» уже более ста лет занимает умы ученых из разных областей науки: от генетиков до культурологов и искусствоведов. Общность материальной и духовной культуры тюрков и коренных жителей Северной Америки – явление однозначное и основанное на анропогенетическом родстве. На данный момент факт генетической идентичности палеоазиатов Сибири и отчасти Центральной Азии с америндами описан, изучен и доказан. Заселение Америк осуществлялось через ныне несуществующий Беренгов перешеек и Беренгию, затопленную во время последнего таяния ледников мирового океана, имевшего место 10-15 тыс. лет до н.э. Генетическое родство тюрков и америндов обусловило культурную общность, сохранившуюся до сих пор в мифопоэтике и фольклоре как нематериальном культурном наследии, транслируемом через художественное творчество. «Солтүстік Америка прототүркілер-үнділер» параллелі 100 жылдан астам уақыт бойы ғылымның әртүрлі саласындағы ойларынан орын алуда, генетикадан бастап мәдениеттанушылар мен өнертанушы ғалымдар. Түркілер мен Солтүстік Американың ежелгі тұрғындарының материалды және рухани мәдениетінің тұтастығы айқын құбылыс және антропогенетикалық тектестікке негізделген. Түркілер мен америндердің генетикалық тектестігі мәдени жалпылықты қамтамасыз етті, көркем өнер арқылы таратылатын мифопоэтика мен фольклорда бейматериалдық мәдени мұра ретінде осы күнге дейін сақталған. Қазіргі уақытта Сібір палоеазиаттары мен Орталық Азияның кейбір америндерінің генетикалық ұқсастығы жөніндегі дерек сипатталған, зерттелген және дәледенген. Американың қоныстануы б.э.д. 10-15 мыңжылдықта болған соңғы әлемдік мұхит мұзының еруі салдарынан қазіргі кезде жоқ Беренг мойнағы мен Беренгия арқылы болды.