Қазіргі қазақ поэзиясының көркемдік арналары. Художественные поиски современной казахской поэзии. - Madybaeva, K. K.; Soltanaeva E. М. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада қазіргі қазақ поэзиясының ел тарихын жырлау үдерісіндегі эпикалық дәстүр үлгісін шығармашылықпен дамыту бағыттары өзіндік түр, поэтикалық тың тәсілдер тұрғысында сараланған. Тәуелсіздік кезең әдебиетінің мейлінше сергек, заманның көкейкесті күйлерін тарихи сабақтастықта зерделеудің тың көркемдік әдісін ашып отырған поэзиялық туындылары қазақтың көрнекті ақындары Жарасқан Әбдіраш, Нұрлан Оразалин, Иранбек Оразбай, Несіпбек Айтұлы, Ұлықбек Есдәулет, Есенғали Раушанов т.б. шығармашылығы негізінде көркемдік талқыға түскен. Тәуелсіздік кезең поэзиясындағы ұлт-азаттық күрес, елдік, ерлік рух, қазақ мемлекеттігінің қалыптасып, даму тарихындағы тұлға тағылымын жырлау үрдісін жеке шығармашылықтағы отаншылдық мұраттар, шеберлік тәсілдер, суреткерлік қолтаңба ауқымында зерделей отырып, мақала авторлары қазіргі қазақ өлеңінің көркемдік поэтикалық әлеуетін аша түседі. За годы независимости современная казахская поэзия обогатилась новыми художественными традициями, приемами: стали четко выявлятся вопросы национальных интересов, исторического прошлого народа. В статье анализируются новые направления современной поэзии, новые поэтические приемы, особенности поэзии Жараскана Абдрашева, Нурлана Оразалина, Несипбека Айтулы, Улукбека Есдаулета, Есенгали Раушанова. Авторами проанализированы тематическое содержание, исторические основы, стилевые особенности современной поэзии независимого Казахстана. Процесс возрождения эпических традиций в казахской поэзии после долгих лет оценивается в качестве творческой возможности духовности нового времени.