Қазақ халқының ұлттық киім-кешек лексикасының лингвомəдени аспектісі мен семантикалық көрсеткіші. Лингвокультурный аспект и семантический показатель лексики национальной одежды казахского народа. - Dalabayeva, A. S. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада қазақ халқының ұлттық киім-кешек лексикасының лингвомəдени аспектісі мен семантикалық көрсеткіштері талқыланады. Себебі қоғамдағы əлеуметтік, мəдени өзгерістерге жəне басқа да жағдайларға байланысты кейбір сөздер қолданыстан шығып не мүлдем ұмытылып жатыр. Сондықтан біз ұлттық киімкешек лексикасын зерттеуге үлкен ғылыми қызығушылық таныттық. Сөздер халық тарихына жəне мəдениетіне жол ашып, зерттеуші алдында сол халықтың əлем бейнесімен танысуға үлкен мүмкіндік береді. Ал лексиканың лингвомəдени аспектісін зерттеу, əлбетте, халық мəдениетімен тікелей байланысты. Сонымен, қатар тіл-ұлт-мəдениет ұғымдарының халық дүниетанымын танудағы рөлі, мəдениеттің көріністеріндегі тілдің рухани қызмет құралы, рухани құндылық көзі ретінде деген мəселелер, əсіресе халық мұрасы, тіл байлығы мол қазақ халқының киім-кешек лексикасы қарастырылады. В статье рассматривается лингвокультурный аспект лексики национальной одежды казахского народа. В связи с изменениями в социальной и культурной жизни общества, и по другим причинам, некоторые слова стали реже использоваться. Таким образом, мы получили большой научный интерес для глубокого изучения слов одежды. Слова были и являются проводником в истории и культуре народа, они открывают широкую картину для исследователя, определяют эстетические вкусы и отношение людей. Изучение лингвокультурного аспекта слов, безусловно, связано с культурой народа. Многие ученые имеют доказательство лингвокуль- турного подхода к изучению слов. На самом деле, мы попробовали этот подход через наше исследование. Кроме того, описывается роль понятия языка в познании мировоззрении людей. А именно через словарный состав национальной одежды казахского народа, который отражает национальное наследие и языковое богатство.