Вербализация категории лишительности: критерии ограничения. Азайту категориясының вербалдануы: шектеу өлшемдері - Bohanova А. S. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматривается вербализация категории лишительности и критерии ограничения. Дается структурно-семантический анализ формирования данной категории. Cтатья посвящена одной из сложнейших проблем современной функциональной грамматики – определению статуса и совокупности языковых единиц с общей семантикой необладания. Обозначенный в лингвистических источниках данный вопрос так и остается до настоящего времени неосвещенным. В статье затрагивается история вопроса, связанная в том числе с работами Вяч.Вс. Иванова, который впервые обозначает данную совокупность языковых единиц как категорию. Бұл мақала қазіргі функционалдық грамматиканың күрделі мәселелерінің бірі болып саналатын тілдік бірліктердің мәртебесі мен тіл бірліктерінің ортақ иелік етпеу мағынасымен бірлігін анықтауға арналған. Аталмыш мәселе белгіленген лингвистикалық дереккөздерде осы күнге дейін айқындалмай отыр. Тілдегі жою мағынасын білдірумен байланысты болған мәселені зерттеуге дер кезінде талпыныс білдіріліп отыр. Мақалада тілдік бірліктердің аталмыш бірлігін категория ретінде алғаш айқындаған Вяч.Вс. Ивановтың еңбектерімен байланысты мәселенің тарихы да сөз болады. Жою категориясының мәртебесі мағыналық категория ретінде айқындалған, сонымен қатар аталған категорияның тиісті функционалды-мағыналық өрісін құрайтын жалпы лексикалық бірліктердің аясы да қарастырылған. Байқағанымыздай, экономикалық дискурс келтірілген нақты мәлімет болып табылады, өйткені экономика саласы барынша серпінді және онда көбісі айыру дәрежесіне байланысты болады.