Искусствоведческие аспекты изучения современного казахского гобелена. Заманауи Қазақстан гобеленін зерттеуіндегі өнертанушылық аспектілер. - Mukanov, M. F.; Suleimenov, M. Sh. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются основные искусствоведческие ориентиры по изучению феномена развития казахстанского искусства авторского гобелена в едином пространстве мировой культуры. Также проведена работа над анализом искусствоведческих работ, посвященных научному изучению различных аспектов развития искусства гобелена в Европе, бывших странах СССР, СНГ и Казахстана. По мнению автора, современные художники должны вести неустанный поиск новых технологических приемов, необычных художественно-стилевых решений в духе современной эстетики, а также интересных и запоминающихся зрительных образов, раскрывающих философско-этнографические и исторические аспекты бытия казахской нации в прошлом, настоящем и будущем временах. Бұл мақалада қазақ авторлық гобелен өнерінің ортақ әлемдік мәдениеттің аясында дамуы феноменін зерттеуінің негізгі өнертанушылық бағыттары қарастырылады. Сондай-ақ, Еуропа, бұрынғы КСРО елдері, ТМД және Қазақстандағы гобелен өнеріне арналған өнертанушылық жұмыстарға сараптама жасалды. Автордың пікірінше, қазіргі суреткерлер гобеленнің декоративті- символдың көркем өнер тілін пайдалана отырып, жаңа техналогиялық әдістерді іздеу, қазіргі заманғы эстетиканың жаны ретінде ерекше көркем өнер стилінің шешімдерін тауып, сонымен қатар қызықты әрі есте қаларлық образдар тауып, соны қазақтың кешегі, бүгінгі, ертеңгі ұлттық екшелігін сипаттайтын философиялық-этнографиялық және қазақ халқының тарихи аспектілерін, тұрмыс-салтын көрсететін ізденістерге ұдайы назар аударуы міндетті деп санайды.