Лексико-семантические особенности в творчестве Эльчина. Эльчин шығармашылығының лексика- семантикалық ерекшеліктері. - Abbasova, Z. I. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье о творчестве азербайджанского народного писателя Эльчина были подвергнуты лингвистическому анализу топонимы. В художественном произведении повествуется о стилистических возможностях топонимов. Топонимы должны изучаться не только в лингвистике, но и совместно с историей и географией, так как топоним, будучи словом греческого происхождения, означает топос – место, онома – название. Топонимы представляют собой названия объектов, связанных с землей. Анализ, исследование названия этого места не только лингвистически, но также географически и исторически, является важным фактором. В этом названии обязательно должны учитываться географическое место, границы, соседние государства, исторический период возникновения топонима. Иногда, изучая какой-то топоним, необходимо знать названия племен, живущих на той или иной территории, поэтому важно обращаться к истории. Основной целью исследования является изучение лексико- семантических свойств топонимов в творчестве Эльчина. Мақалада Әзірбайжан халық жазушысы Элчин шығармашылығындағы топонимдерге лингвистикалық анализ жасалады. Көркем шығармада топонимдердің стильдік мүмкіндіктері қарастырылады. Топонимдер тек тіл білімінде ғана емес, жағрапия және тарихпен бірге оқытылуы керек. Топоним грек тілінен аударғанда топос – жер, онома – атау дегенді білдіреді. Топонимдер жер атауымен байланысты нысандардың атауын береді. Бұл жердің атын зерттеу және талдау тек тіл білімінде ғана емес, жағрапия мен тарих үшін де маңызды фактор болып табылады. Жер атауында оның жағрапиялық орны, шекара, көрші мемлекеттер, топонимнің пайда болу кезңіндегі тарихи кезең есепке алынуы тиіс. Кей кездерде белгілі бір топонимді зерттеу барысында ол жерді мекендеген тайпа атын білу міндетті болып табылады, сол үшін де тарихқа жүгінуге тура келетін жағдайлар болып қалады. Зерттеу жұмысының басты мақсаты Эльчин творчествосындағы топонимдердің лексико- семантикалық ерекшеліктері болып табылады.