Судьба женщины в изображении Л.Н. Толстого, Г. Флобера и М. Жумабаева: общее и различия в их трактовках.Л.Н. Толстой, Г. Флобер және М. Жұмабаевтың бейнелеуіндегі әйел тағдыры: айырмашылықтары мен ұқсастықтары. - Sutaliyeva, A. M. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматривается проблема семьи и взаимоотношений мужа и жены и их художественное осмысление в романах Г. Флобера «Мадам Бовари», Л.Н. Толстого «Анна Каренина» и рассказе М. Жумабаева «Грехопадение Шолпан». На анализе данных произведений были исследованы отношения Г. Флобера, Л.Н. Толстого и М. Жумабаева к проблеме положения женщины в обществе и семье, вопросу о долге и женской измене. Проведен подробный анализ образов героинь в романах французского и русского писателей, выявлены специфические особенности мировоззрения и творческого метода Г. Флобера и Л.Н. Толстого, а также анализ произведения М. Жумабаева в контексте традиций русской и западноевропейской классики. Аталмыш мақалада Л.Н. Толстойдың «Анна Каренина », Г. Флобердің «Госпожа Бовари» мен М. Жұмабаевтың «Шолпанның күнәсі» шығармаларындағы отбасы мәселесі мен ерлі- зайыптылардың карым-қатынасы және оның әдеби, философиялық және эстетикалық ойлары қарастырылады. Аталған романдардың анализі негізінде аталмыш авторлардың әйелдің қоғамдағы мен отбасындағы орны, әйел міндеті мен опасыздығына деген пікірлері зерттелді. Француз және орыс жазушыларының шығармаларындағы әйел кейіпкерлерінің бейнесі толыққанды зерттеліп, аталған жазушылардың дүниетанымы мен шығармашылық әдістерінің спецификалық айырмашылықтары анықталды, сонымен қатар орыс және батыс еуропалық әдебиет классикасы дәстүрлері аясындағы М. Жұмабаев шығармасына талдау жасалынды.