Опыт преломления «игровой » поэтики В. Набокова в современной русской прозе. Қазіргі орыс қарасөзіндегі В. Набоков поэтикасының «ойын» игерімінің тәжірибесі. - Sarsekeeva, N. K. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются процессы, связанные с воплощением игрового начала в текстах художественных произведений известной современной писательницы Т. Толстой, актуальные для новейшей русской литературы и культуры в целом. Изучение поэтики литературных произведений Т. Толстой побуждает к исследованию роли приема контраста воображаемого и изображаемого, организации особых отношений в границах текста между автором и читателем, игре аллюзиями, явными и скрытыми цитатами как одной из важнейших характеристик современной культуры. На примерах из текстов Т. Толстой, в которых ярко проявляется интертекстуальность, исследуются особенности использования «чужого слова» для вовлечения читателя в диалог с автором. Выявляется сходство видения мира Т. Толстой, связанное с опытом В. Набокова, его экспериментальным стилем. Результаты проведенных наблюдений убеждают, что столкновения «голосов » на всех уровнях текста – сюжетном, фабульном и стилистическом позволяют современным авторам осуществлять экспликацию новых смыслов путем соотнесения их с уже известными. Подобный подход позволяет глубже понять механизм воздействия художественного текста на читателя, прояснить отношения автора и читателя как равноправных коммуникантов, а также выявить скрытые взаимосвязи в пространстве современной культуры. Мақалада жалпы қазіргі заманғы орыс әдебиеті мен мәдениетіне қатысты қазіргі заманғы жазушы Т. Толстая белгілі өнер уындыларының мәтіндерді ойын басында бейнесі байланысты процестерді зерттейді. Т. Толстая қабылдау айырмашылығы елестету және бейнеленген, қазіргі заманғы мәдениеттің маңызды сипаттамаларының бірі ретінде автор мен оқырман арасындағы мәтін шегінде ерекше қарым- қатынаста, ойын аллюзий, айқын және жасырын дәйексөз ұйымдастыру зерттеуге әкеледі әдеби шығармаларды поэтика зерттеу. Интертексутальность айқын, онда мәтін Т. Толстая, мысалдары, әсіресе автордың бар диалог оқырманды тарту үшін «басқа адамдардың сөздер» пайдалану оқыды. Владимир Набоков, оның тәжірибелік стильде тәжірибесі байланысты әлемдік Т. Толстая көріп ұқсастығын анықталды. Тарихы, стилистикалық қазіргі заманғы авторлар қазірдің өзінде белгілі оларды жататын жаңа мағынада туралы экспликация жүзеге асыруға мүмкіндік береді – бақылаулар нәтижелері мәтін барлық деңгейлерінде «дауысымен » соқтығысы көрсетеді. Бұл тәсіл құрдастарының коммуникатордың ретінде, сондай-ақ қазіргі заманғы мәдениет кеңістігінде жасырын қарым- қатынас ашу автор мен оқырман қарым-қатынасын анықтау үшін, оқырман әдеби мәтін әрекет механизмін жақсы түсінуге мүмкіндік береді.