Пространственно- временная организация романа А. Жаксылыкова «Поющие камни». А. Жақсылықовтың «Сайрауық тастар » романының уақыт пен кеңістік құрылымы. - Temirbolat, A. B. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Статья посвящена исследованию проблемы хронотопа. Данная категория рассматривается на материале романа А.Ж. Жаксылыкова «Поющие камни». На основе анализа времени и пространства раскрываются особенности построения данного произведения. В статье проводится исследование сюжетной организации романа «Поющие камни». Большое внимание уделяется постижению эстетических взглядов писателя, его концепции мира и человека. Раскрываются особенности представления А.Ж. Жаксылыкова о категориях времени и пространства. Выявляется национальное своеобразие концепции прозаика. Отмечается влияние национальной культуры, философских и религиозных воззрений ХХ столетия на творчество А.Ж. Жаксылыкова. Проводится детальный анализ пространственно- временного континуума романа, отличительными особенностями которого являются условность, многомерность, иллюзорность. Указывается, что важнейшими составляющими хронотопа романа выступают сновидения, мифы. Выявляются основные свойства времени-пространства данного произведения. Раскрываются особенности построения индивидуально- авторской картины мира писателя. В данной статье исследуется природа категории времени- пространства, ее влияние на повествовательную структуру произведения. Раскрываются особенности функционирования хронотопа в романе. Анализируются основные типы времени- пространства, получившие отражение в произведении писателя. Большое внимание уделяется частным хронотопам героев романа. В статье раскрываются особенности пространственно-временной позиции персонажей произведения. Мақалада мекеншак мәселесі зерттеледі. Бұл категория А. Жақсылықовтың «Сайрауық тастар» романында қарастырылады. Уақыт пен кеңістікті талдаудың негізінде осы шығарманың ерекшелігі ашылады. Мақалада жазушының эстетикалық көзқарасы мен әлем және адам концепциясына назар аударылады. А.Ж. Жақсылықовтың уақыт пен кеңістік туралы түсінігі ашылады. Прозаик концепциясының ұлттық ерекшелігі анықталады. Мақалада «Сайрауық тастар» оманының уақыт пен кеңістік континуумы зерттеледі. Бұл шығармадағы мекеншақ категориясының негізгі ерекшеліктері анықталады. Жазушы әлемінің жеке- авторлық көрініс құрылымының өзгешелігі ашылады. А.Ж. Жақсылықовтың шығармашылығына ұлттық мәдениет, философиялық пен діни көзқарастардың әсері анықталады. Романдағы уақыт пен кеңістік континуумы толық жете талданады және оның ерекше өзгешеліктері (шарттылық, елестетпелік) көрсетіледі. Роман мекеншақтың негізгі құрамдас бөліктері (түс көру, миф) зерттеледі. Бұл шығармадағы уақыт пен кеңістік категорияларының негізгі ерекшеліктері анықталады. Жазушы әлемінің жеке- авторлық көрініс құрылымының өзгешілігі ашылады. Бұл мақалада уақыт пен кеңістік категорияларының табиғаты зерттеледі және шығарманың баяндау құрылысына уақыт пен кеңістік категорияларының әсері анықталады. Романдағы мекеншақтың қызметі ашылады. Жазушы шыгармасындағы бейнеленген уақыт пен кеңістіктің негізгі типтері талданады. Мақалада роман кейіпкерінің жеке мекеншақтарына назар аударылады, олардың уақыт пен кеңістік позицияларындағы ерекшеліктері ашылады.