Түркі тілдерінің дыбыстық ерекшеліктері - Раева, Г. М. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бұл мақалада автор қазіргі түркі тілдеріндегі сөз ортасында ұяң з дауыссызының қолдану ерекшелігін салыстыра қарастырып, олардың бір қатары түркі тілдеріндегі этимологиялық д-ға сәйкес келетіндігін анықтайды. Профессор Б.Сағындықұлының «дз аффрикаты бұлқатаң тс (ц) аффрикатының ұяң варианты» деген қағидасын негізге ала отырып, қазіргі ұяң з дыбысының түпкі тегін тс (ц) – дз – д – з – й бағытында қалпына келтіруге тырысады. В данной статье путем сравнительного анализа определяется, что звонкий звук з в тюркских языках соответствует этимологическому звуку д. Придерживаясь теории профессора Б.Сагындыкулы о том, что «аффрикат дз это – мягкий вариант твердого тс (ц)», автор пытается восстановить архетип звонкого согласного з в тюркских языках в следующей последовательности: тс (ц) – дз – д – з – й.