Экранда сөйлеу мәдениеті. Культура речи в эфире. - Mukatov, N. O. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада БАҚ дамуы, өсу қарқыны мен сипаты, елдің нарықтық экономика және саяси құрылымы демократизацияға өту жағдайындағы үдерісі тілдің деформациялану себебі ретіндеқарастырылады. БАҚ тілдің таралуына, халықтың сауаттылығын арттыруда маңызды рөл атқарады. Тілге құрметпен қарауды қалыптастыру бойынша көп жұмыстар жасалып жатқанымен әлі күнге газеттерде қателер көп, ал теледидар экранынан үлгілі деп айтарлықтай емес сөздерді етуге болады. Жастардың теледидарға деген ынтасын, жастардың теледидарды «пір» тұтуын ексере отырып, БАҚ тілге байыппен қарауы керек. Журналисттердің кәсіби әртекті арнай дайындықты қажет ететінін және тілді кемелдендіріп отыруды қажет ететінін ескере отырып, қадап айтады. Әсіресе радио мен теледидарда жұмыс істейтін журналистер үшін мәдениет пен сауаттылыққа қойылатын талаптар ерекше.В статье рассматриваются развитие средств массовой информации, темпы роста и их характер, состояние рыночной экономики и политическая структура в процессе перехода к демократизациикак факторы, предшествующие деформации языка. Отмечается, что СМИ играют важную роль в распространении языка, повышении грамотности. Акцентируется внимание на упущениях в работе поформированию уважительного отношения к языку: обнаруживаются ошибки в газетах, с экранов телевидения можно услышать слова далеко не образцового содержания. Отмечается, что с учетомпоклонения молодежи перед телевидением необходимо уделять языку большое внимание. Профессиональные действия журналистов нуждаются в специальной подготовке и в совершенствованииязыка. Выявляется специфика работы журналистов на радио и телевидении, требующая особого внимания к культуре и языковой грамотности.