Мұстафа Шоқай мен эмиграциядағы қазақ ақын-жазушылары еңбектеріндегі «тәуелсіздік » концепциясы. Концепция «независимости » в творчестве Мустафы Чокая и казахских поэтов- писателей, бывших в эмиграции. - Sadykov, N. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Қазақ әдебиетінің тарихында жыраулар поэзиясынан бастап,Махамбет жырларында, қала берді Кеңес үкіметі орнағанға дейінгідәуірдегі өлеңдерде азаттық аңсайтын өршіл cарын жалғасыпкелген. Бұл сарын Кеңес үкіметі орнаған уақытта үзіліп қалғанымен,соғыс кезінде шет жерде жүріп, тәуелсіз Түркістан мемлекетінқұрсақ деп армандаған Тұранның бостандықсүйгіш ұлдарыныңшығармаларынан қайта көрініс тапты. Қазір сол «ЭмиграциядағыТүркістан әдебиетінің » көрнекті өкілдері қазақ тарихында дұрысбағасын алмай, шығармалары жеткілікті түрде зерттелмей келеді.Оған – бұл тұлғалардың сол бір сұрапыл жылдары жау қолынатүсіп, солардың қол астында еңбек еткендері себеп болды.Алайда, бұларды келер ұрпаққа «сатқын» деп түсіндіріп, өздерінжазалап, шығармаларын жоюға, олар туралы деректерді келерұрпақтың санасынан сызып тастауға тырысқан Кеңесүкіметінің өзі де қазір келмеске кетті. Сондықтан олар қалдырған мұралардызерттеп, зерделеу қажет. В истории казахской литературы, начиная от поэзии жырауов, в стихах Махамбета, и в стихах дореволюционного периода сохранился свободолюбивый мотив. Хотя во времена Советской власти этот мотив прервался, он продолжился в произведениях свободолюбивыхсыновей Турана, которые, несмотря на свое трудное положениев эмиграции, мечтали о независимом государстве Туркестан.В данное время представители «Туркестанской литературы в эмиграции » не могут получить положенную им справедливуюоценку со стороны ученых, изучающих историю казахскойлитературы. Их произведения все еще недостаточно исследованы.Они попали в плен во время ІІ мировой войны, и им пришлосьработать под вражеским командованием, чтобы выжить. Но самаСоветская система, которая сурово уничтожила их имена и произведения из памяти потомков, ушла в историю. Теперьнам никто не мешает возродить их славу.