Способы действия как фактор формирования категории аспектуальности - Дюсекенева, И. М. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматривается одна из малоразработанных проблем современного языкознания – способы глагольного действия. Был проведен количественный анализ соотношения глаголов несовершенного и совершенного вида, передающих разные способы действия согласно классификации Ю.Д. Апресяна. Были сделаны обоснованные выводы о преобладании глаголов несовершенного вида, а также выдвинуты причины, повлекшие за собой подобную категориальную ситуацию.Бұл мақалада қазіргі тіл білімінде аз зерттеліп жүрген етістіктің әрекет тәсілдері қарастырылады. Ю.Д. Апресянның әрекеттің әртүрлі тәсілдерін білдіретін жіктемесі бойынша етістіктің салт және сабақты етіс түріне сараптама жасалған. Етістіктің сабақты етісінің көптіліне тұжырымды қорытынды келтіріп, ұқсас категориялық жағдай тудыратын себептері айқындалған.