Особенности проблемного обучения в педагогическом вузе. Педагогикалық ЖОО-да проблемалық тәлім-тәрбиенің өзгешеліктері. - Tazhybaeva, Sh. A. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются особенности проблемного обучения в педагогическом вузе. Автор обращается к принципам организации процесса обучения, к созданию способов проблемных ситуаций на занятиях, а также приводит доводы о преимуществах проблемного обучения.Қазіргі таңда жалпы оқу үдерісін «технологияландыру» мәселесі педагогика ғылымында кеңінен және жан-жақты қарастырылуда. Соған орай қазіргі оқыту үдерісінде бірқатар ірі педагогикалық оқытутехнологиялары сұрыпталуда. Сондай ғылыми тұрғыдан негізделіп, мұғалімнің кәсіби біліктілігін жетілдіретін, оқытуда түпкі нәтижеге жетуге кепілдік беретін технологиялардың бірі – проблемалық оқытутехнологиясы. Осы тұрғыдан алғанда, аталған мақалада автор педагогикалық жоғары оқу орындарындағы проблемалық тәлім-тәрбиенің ерекшеліктері мен өзгешеліктерін қарастыруға тырысқан. Себебі проблемалық оқыту технологиясы оқушылардың белсенді танымдық қызығушылығын арттыру үшін жаңа ізденістердіқажет етеді. Оқыту үдерісінде проблемалық оқыту элементтерін қолдану өмірге деген шынайы көзқарасты тудырады және де оқу кезінде мақсат қойып, интеллектуалды жұмыс жасап, өмірлік проблемаларды шешуге үйретеді. Соған орай автор оқытуда проблемалық оқыту элементтерін қалай тиімді пайдалануғаболатындығын талдай келе, оқыту үдерісін ұйымдастыру ұстанымдарына, сабақ үстінде проблемалық жағдайларды туғызу амал-тәсілдеріне тоқаталады, сонымен қатар проблемалық оқытудың артықшылықтары туралы дәлелдер мен дәйектемелерді келтіреді.