М. Мағауиннің «əдепкі əңгімелер» циклі. Цикл «обычных рассказов» М. Магауина. - Yusup, P. K. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада қазақ əдебиетінің классигі, қайраткер-жазушы М. Мағауиннің соңғы жылдары жарық көрген прозалық шығармалары тақырыптық, стильдік жəне көркемдік жағынан қарастырылады. Жазушының шығармашылық лабораториясына тарихи тұрғыда талдау жасай отырып, қазақ прозасының бүгінгі күнге дейінгі даму жолын, қоғамдық, əлеуметтік құбылыстардың əдеби үрдіске ықпалын, сондай-ақ қазіргі қазақ əңгімелерінің тақырып аясы мен көркемдік, стильдік ерекшеліктерін қарастырады. Қазақ əдебиетініңдамуына өзіндік үлес қосқан М. Мағауиннің «əдепкі əңгімелер» цикліне енген шығармаларын тақырыптық жағынан талдау арысында, ауыл мəселесінің көтерілу маңызын ашуға талпыныс бар. Қазақ əдебиетіндегі «ауыл прозасының» көтерген жүгін, ұлт руханиятының кемелденуіндегі рөлін, автор тілінің ұлттық, көркемдік сипатын ғылыми тұжырыммен берген. Мақалада қаламгердің көркем ой қуатының жалпы əдеби үрдіске тигізген əсері дəйектелген.В данной статье анализируются последние рассказы известного классика современной казахской литературы, писателя Мухтара Магауина. М. Магауин, пришедший в казахскую литературу в середине 60-х годов ХХ века, является одним из признанных классиков казахской литературы, внесшим свой огромный вклад в развитие казахского литературоведения. Он известен своими историческими произведениями «Аласапыран», «Кокмунар», и т.д. По тематике его произведений в последние несколько лет были опуб-ликованы ряд статей, где его произведения были рассмотрены в различных аспектах. И поэтому в данной статье предпринята попытка выявить и описать основные парадигмы цикла «обычных рассказов» М. Магауина, именно как единого по своей эстетике текстового пространства. В статье также определено влияние егопрозаического мышления к общему литературному процессу. Следует также сказать, что статья требует дальнейшего изучения, исследования с учетом фактора развития современного общества и появления новых научных концепций и теорий писателя, его философского звучания в рассказах.