Қазақ антропонимдерін дәуірлеу мәселелері. Проблемы развития казахских антропонимов. - Turanov, Y. A. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бұл мақалада қазақ есімдерінің дәуірлену мәселесі көтеріледі. Осыған дейін де бұл мәселе сөз болған. Қазақ есімдерінің зерттелуінде зор орны бар ғалым Т. Жанұзақовтың есімдерді дәуірлегені баршаға аян. Алайда, аталған антропонимдер туралы дәуірлеу классификациясына ғылыми зерттеулер барысында жаңа дәуірлердің де қосылу қажеттілігі айқындалды. Тарихи кезеңдердегі тілдік деректер, антропонимдер сол дәуірге тән екендігімен ерекшеленеді. Әр дәуірлерде келген есімдерімізді сол этаппен атап көрсету ғылыми зерттеулердің жүйелі жүргізілуіне өз пайдасын тигізетіні белгілі. Әр кезеңге тән есімдерімізді нақты мысалдар арқылы беру – мақалаға арқау болды.В этой статье рассматривается деление казахских антропонимов на эпохи, опираясь на литературные труды различных ученых, нужда на пересмотрение различных квалификации, разработанных исследователями. Язык и история – одно целое, и поэтому следует рассматривать анропонимы как часть языка, которая связана с историей. Статья истории антропонимов на научной основе, языковой факт на базе семи периодов рассматривается отдельно.