Перевод кинодискурса как особый вид aудиовизуального перевода.Кинодискурс аудармасы – аудиовизуалды аударманың ерекше көрінісі - Kabylbekova, D. М. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Статья посвящена обсужденю перевода кинодискурса врамках полисемиотического концепта. Особое внимание удиляется лингвокультурным составляющим кинодискурса, в связи с тем, что в кинопереводе встречаются две лили более культур и при переводе того или иного материала переводятся не только лингвистические свойства, но и передаются культурные аспекты исходной нации. Концепт кинодискурс может быть определён с помощью концепта кинотекст. В сравнении с кинодискурсом кинотекст рассматривается как его фрагмент, в то время как кинодискурс как целый текст или корпус нескольких текстов объединённых общими особенностями. Кинодискурс является отражением определенного вида культуры, отражением действительности и современного понимания традиционных ценностей и формирует новые ценности. Именно поэтому очень важно обратить внимание на национальные и культурные аспекты кинодискурса при передаче их из исходного языка на язык перевода. Мақала кинодискурс аудармасын полисемиотикалық концепт шеңберінде талқылауға арналады. Кино- аудармада бір немесе бірнеше мәдениет тоғысатындықтан, кинодискурстың лингвомәдени ерекшеліктеріне көңіл бөлінеді. Қандай да бір материалды аудару барысында негізгі ұлттың тек тілдік тұрпаты ғана емес, сонымен қатар мәдени аспектісі де ескеріледі. Кинодискурс концептін кинотекст концепті арқылы айқындауға болады. Кинодискурспен салыстырғанда кинотекст оның тек бөлшегі ретінде көрініс алады, ал кинодискурс болса толық текст немесе ортақ ерекшеліктері бар бірнеше текстін жиынтығы ретінде қарастырылады. Кинодискурс белгілі бір мәдениеттің көрінісі ғана емес, сонымен қатар ақиқат пен дәстүрліқұндылықтардың заманауи қабылдануын айқын бір көрінісі болып табылады. Сондықтан кинодискурстың лингвомәдени аспектлеріне оларды бір тілден екінші тілге аударған кезде ерекше назар аудару керек