Ранняя проза М. Ауэзова в координатах экзистенциализма. М. Әуезовтің алғашқы прозалары экзистенциализмнің координаттарында. - Есембеков, T. У.; Айнабекова, Г. Б. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
В статье говорится о сложности и многозначности ранней прозы великого казахского писателя М. Ауэзова. Рассматривается вопросо диалоге философских мотивов в раннем творчестве М. Ауэзова,который демонстрирует глубинные течения его мыслей. Единство человека и мира, данного ему в непосредственных ощущениях – одна из основных тем ранней прозы писателя, где заметна экзистенциальная постановка некоторых проблем. «Судьба беззащитной», «Сирота», «Степные зарисовки» и другие рассказы следует изучать в таком плане. В этих рассказах событие, поступок,эмоция зачастую вторичны, поскольку первична мысль, ее почтиавтономная жизнь, интенция художника и мысль героя, часто моделируемые как ситуации. Мақалада қазақ әдебиетінің ұлы жазушысы М. Әуезовтің алғашқыпрозаларының күрделілігі мен көп қырлылығы сөз етіледі. М. Әуезовтің алғашқы прозаларындағы философиялық мотив диалогыоның ой-толғамының тереңдігін көрсетеді. Жазушының алғашқыәңгімелерінің басты тақырыптары болып табылатын жеке тұлғамен қоршаған әлем арасындағы бірігушілік тақырыбында кейбірэкзистенцианалды мәселелер көрініс табады. «Қорғансыздың күні», «Жетім сынды шығармаларын осы тұрғыдан қарастырған жөн болады. Бұл әңгімелерде суретші интенциясы мен кейіпкердің ойы көбіне қандай да бір жағдай ретінде бірінші кезекте беріліп отырғандықтан оқиға, іс-әрекет, эмоция екінші кезеңге түсіп отырады.