К вопросу о форме интерактов и критерии их классификации. Интеракт формасы туралы мәселеге және оларды классификациялау белгілері. - Nurgozhina, Sh. I.; Isengalieva, G. H.; Umurtaeva, A. B. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматривается классификация вербальных интерактов, которая тесно смыкается с общей теорией речевых актов. При этом используются разработанные в ней концепции структуры и функцииречевой деятельности. Даются различные дефиниции интеракта. Типологическая характеристика вербальных интерактов исходит из сравнительного изучения их структурных и функциональных свойств, поскольку ее предметом является речевое действие, рассматриваемое сквозь призму их социальных функций и сфер теракта как системы. Рассматриваются специфические черты интеракта. Проведенное краткое исследование некоторых особых типов речевого взаимодействия позволяет выделить ряд критериев, которые могут послужить отправной базой для построения типологии интерактов.Анализируются ситуации, при которых могут появиться коммуникативные сбои, и указываются пути их преодоления. В заключение отмечается, что исследуемые категории, как и всякие другие теоретические построения, носят в определенной мере абстрактный и «идеальный» характер, и потому они никогда нереализуются в чистом виде в эмпирической реальности.Мақалада сөйлеу актілерінің жалпы теориясымен жақын қабысатын ауызша интерактілердің классификациясы қарастырылады. Сонымен бірге онда құрастырылған құрылым тұжырымдамасы мен сөйлеу қыз-метінің функциясы қолданылады. Интерактінің түрлі анықтамасы беріледі. Ауызша интерактілердің типологиялық сипаттамасы олардың құрылымдық және функционалдық ерекшелігінен шығады, себебі оның пәні олардың әлеуметтік функциялары мен қолдану аясының призмасы арқылы қарастырылатын сөйлеу қызметі, сондай-ақ интерактіні жүйе ретінде ішкі ұйымдастыру болып табылады. Интерактінің өзіндік белгілері қарастырылады. Сөйлеу әрекеттестігінің кейбір ерекше типтеріне жүргізілген аздаған зерттеулер интерактілертипологиясын құру үшін басталған базасы болып қызмет ете алатын белгілердің бірқатарын көрсете алады. Коммуникативтік іркілістер пайда болатын жағдайлар талданады және оларды болдырмау жолдары көрсетіледі. Қорытындыда зерттелетін категорияларда барлық басқа да теориялық құрылымдар сияқты белгілі шамада абстрактілі және «идеалды» өзгешелігі болатыны, сондықтан да олар ешқашан эмпирикалық шындықта таза күйінде іске аспайтыны беріледі.