Когнитивно-дискурсивное направление как магистральный путь развития современной лингвистик. Когнитивті-дискурстық аспект қазіргі заман лингвистикасының дамуындағы бағыт - Kotlyarova, I. V. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Научное исследование раскрывает основные направления развития когнитивно-дискурсивной лингвистики, принципы когнитивного моделирования дискурса, текста и составляющие когнитивной картыдискурса. Новизна исследования заключается в описании этапов моделирования концептуального пространства текста, которое основывается на выявлении иерархических связей с концептом-идеей, жанровой и интерактивной моделями дискурса, а также с фреймами текстового содержания, отражающие исследуемый концепт в языковом сознании носителей языка. Когнитивная карта текста интегрируется его концептом, служащим регулятором и фильтром иных концептов, фреймовых ситуационных или топикальных моделей и процессов, связывающих в единую глобальную мыслительную карту (базу) данные модели. Концепт-идея представляет совокупность макропропозиций, отражающих основную сущность смыслового массива текста. Раскрытие закономерностей вербализации концепта является свидетельством существования единого когнитивно-семантического пространства текста. Бұл ғылыми зерттеу жұмысы когнитивті-дискурстық лингвистиканың негізгі даму бағытың анықтап, оның ішінде дискурсты когнитивтік жолмен модельдеу, сонымен қатар мәтіннің және когнитивтік дискурс-тың құрамын қарастыру болып табылады. Зерттеудің жаңалығы - онда мәтіннің концептуалды кеңдігі үлгілерінің кезеңдерін бейнелеу болып табылады, ол концепт-идеяларының иерархиялық байланыстарынанықтау, жанрлық және дискурстың интерактивтік үлгілері, және де зерттеу концептін тіл қолданушыларының тіл санасына шағылыстыратын мәтін мазмұнының фреймалары негізіне сүйенеді. Мәтіннің когнитивті картасы оның концептердің реттеуші және фильтрі ретінде қызмет көрсететін концептімен, осы үлгілерді бірыңғай ғаламдық ойлау картасына (базасына) байланыстыратын фреймалық ситуациялық немесе топикалдық үлгілер және процестермен интегралданады. Концепт – идеясы мәтіннің негізгі мазмұныныңауқымын көрсететін макропропозициялардың жиынтығын болып табылады. Концептың вербалдану заңдылығын ашып көрсетуі – мәтіннің бірыңғай когнитивті-семантикалық кеңдігінің бар екені туралы куә болады.