Письменность – колыбель мировой цивилизации - Saibekova N.U., Salkynbay A.B. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
А. Байтұрсынұлы – қазақ ғылымы тарихында ұлттық әліпби жасап, жаңа үлгі ұсынған реформатор. Байтұрсынұлының «Оқу құралы» (1912) – қазақша жазылған тұңғыш әліппелердің бірі. Бұл әліппе оқытудың жаңа әдістері тұрғысынан өңделіп, 1925 жылға дейін бірнеше рет қайта басылды. «Оқу құралы» қазіргі әдістеме тұрғысынан әлі күнге дейін маңызды оқулық ретінде бағаланады. Жазу дегеніміз грамматология ғылымы. Ал грамматология ғылымының негізін қалаған А. Байтұрсынұлы. Жазу – мәдениеттің ең жоғарғы деңгейдегі көрінісі болып табылатындықтан, жазудың адамзат әлеміндегі алатын орны, тіл мен мәдениеттің байланысы, қазақ тілінің табиғатына бейімделген араб жазуы негізінде жасалған төте жазу – Байтұрсынұлы әліпбиінің маңызы мен мәні мақалада қарастырылады