Анадолы түріктерінің халық қойылымдары мен ойын-сауықтары. Зрелищные игры и народные представления анатолийских турок. - Mamedova, Meleyke (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Анадолы түріктерінің халық ойындары мен сауықтары күлкіге, еліктеуге, әнге, биге, ауызша ойындарға және тапқыр сөздерге құрылған әрі халық танымының таптырмас және құнды бейнесі болып табылады. Қызықты жағынан маңызды мән үстеуімен де ерекшеленеді. Көне тарихи Анадолы түрік халық ойындары мен сауықтары «Сеирлик кей оюнлары» («Ауылдық ойынсауықтар»), «Қуыршақ», «Меддахлыг» («Мадақтау»), «Карагез» («Қарагөз») және «Ортаоюну» («Орта ойыны») деген аттарымен кеңінен танылған. Мақалада осы ойындар мен халық сауықтарының түрлері суреттеліп, олардың ұқсастықтары мен айырмашылықтары, жалпы ерекшеліктері, шығу негізі мен мағыналары туралы қысқаша мәлімет беріледі.Анатолийские турецкие народные игры и представления, основанные на юморе, подражании, песне, танце, на словесных играх и находчивости слова, являются незаменимыми и ценными образцами народного мышления. Они наряду с их забавной стороной имеют также важное обучающее значение. Древние исторические анатолийские турецкие народные игры и представления были широко распространены под названием «Сеирлик кёй оюнлары» («Деревенские зрелищные игры»), «Кукла», «Меддахлыг»(«Восхваление»), «Карагёз» («Черный глаз») и «Ортаоюну» («Представление в кругу зрителей»). В статье, описывая вид игры данных представлений и народных игр, даются сведения об их сходствах и различиях, общих особенностях, происхождении и значениях.