Ойталқының тілдік ұйымдасу ерекшелігі мен түрлері. Виды и особенности рассуждений в языковой организации текста. - Ermakasheva, E. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мәтін лингвистикасында көп зерттелмеген, маңызды мәселелердің бірі – ойталқының тілдік ұйымдасу ерекшелігі мен түрлері болып табылады. Ойталқы – ойлау үдерісінің құрылымын, типін және ойлау бөлшектерінің өзара және бір-бірімен байланыстырудың тәсілдері мен жолдарын бейнелейтін форма болып табылады. Ойталқы түріндегі мәтіннің өзіне тән табиғаты жалпы мәтін мәселелері аясында айтылып жүргенмен, арнайы зерттеу нысанына айналақойған жоқ. Талдауға Абай қарасөздеріндегі мәтіндер алынды. В лингвистике текста одной из важных мало исследованных проблем является определение функционально-структурного характера монологического текста. Рассуждение — речь действующего лица, не предполагающая непосредственного отклика; речь, обращённая к слушателям или к самому себе. В речевом контексте рассуждение относится к категории композиционно-речевой формы отражения внутреннего мира и состояния человека, его переживаний.Несмотря на то, что рассуждение имеет своеобразную характеристику, он исследуется в контексте проблем общей текстологии, но не рассматривался как объект специального исследования. Произведения Абая «Абай қарасөздері» были выбраны в качестве текста для рассуждений. Ключевые слова: языковая структура, коммуникативный тип, коммуникативный способ, текст рассуждений, синтаксический ряд.