Прима қобызшылардың музыкалық-педагогикалық үдерісінің кейбір психологиялық аспектілері. Некоторые психологические аспекты музыкально-педагогического процесса исполнителей на кобыз-прима. - Rakymzhan, А. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бұл мақалада психологиялық аспектілер қобызшылардың музыкалық педагогикалық үдерісінің маңызды бөлігі ретінде қарастырылады. Педгогтың басты міндеттерінің бірі – оқушылардың дүниетанымын кеңейту, яғни музыкалық аспапта ойнау барысында ойлау қабілетін арттыру. Зейін қою – күрделі психофизикалық үдеріс нәтижесі, ол ойды жинақтаудан басталады. Мақсатқа жету үшін ойды жинақтау керек, ал ойды жинақтау «шығармашылық сабырлық» арқылы жүзеге асырылады.В данной статье рассматриваются психологические аспекты как важные звенья музыкального педагогического процесса у кобызистов. Одна из важных задач педагога – это расширение кругозора обучаемого, чтобы, играя на инструменте, обучаемый думал. Распределенность внимания – это результат сложного псих-офизического процесса, отправной точкой которого является сосредоточие. Путь к цели пролегает через сосредоточенность; путь к сосредоченности – через «творческое спокойствие».