Антропологические воззрения Н. В. Гоголя. Н.В. Гогольдің антропологиялық көзқарасы. - Raimbekova, A. A.; Kazmagambetova, A. S. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются возможности использования метода художественной антропологии в творчестве Н.В. Гоголя, представлены понятия художественной антропологии с позиции научного направления и метода научного исследования как синтеза авторской концепции человека и особого типа художественности.Рассмотренная с этой точки зрения художественная антропология Гоголя выявила, с одной стороны, влияние христианства, с другой стороны, как следствие этого влияния, две доминирующие тенденции-антиномии.Мақалада Н.В. Гогольдің шығармашылығында антропологияның көркемдік әдісін қолданудың мүмкіндіктері қарастырылып, көркемдік антропология ұғымы ғылыми бағыт және адам концепциясының авторлық синтезі ретінде зерттеудің ғылыми әдісі және көркемдіктің ерекше түрі тұрғысынан көрсетілген. Осы көзқарас тұрғысынан қарастырылған Гогольдің көркемдік антропологиясы, біріншіден, оған христиан дінінің ықпалының, екіншіден, өзара қайшылық тудыратын екі басымдықтың әсер етуінің салдары екендігі айқындалды.