Концепт «Императив» как основа грамматической категории повелительного наклонения. «Императив» концептісі бұйрық рай грамматикалық категориясының негізі ретінде - Shetiyeva, A. T. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В науке о языке существует мнение, согласно которому в основе той или иной грамматической категории лежит определенный концепт. Концепты являются результатом концептуализации и категоризациидействительности, распределяют полученную информацию по соответствующим классам, категориям. В свою очередь процесс категоризации становится доступным для понимания благодаря языку, поскольку именно язык репрезентирует и внешний, и внутренний миры человека как систему категорий. Существенные для языка категории представлены в грамматике. Опираясь на данное положение, автор статьи ставит перед собой цель определить, какие значения и смыслы концепта ИМПЕРАТИВ составляют основу грамматической категории повелительного наклонения.Тіл білімінде грамматикалық категорияның негізінде белгілі бір концепт жатыр деген пікір бар. Концепт әлемді концептілеу мен категориялаудың нәтижесі болып, алынған ақпаратты категорияларға бөледі. Тіл әлем мен адамның ішкі дүниесін категориялар жүйесі ретінде көрсеткендіктен, категориялау процесітүсінуге, қабылдауға мүмкіндік береді. Тілге маңызды категориялар оның грамматикасынан орын алған. Осыған сүйене отырып, автор мақалада ИМПЕРАТИВ концептісінің қандай мәндері мен мағыналары бұйрық райының негізін қалайтынын «Императив» концептісі бұйрық рай грамматикалық категориясының негізі ретінде Тіл білімінде грамматикалық категорияның негізінде белгілі бір концепт жатыр деген пікір бар. Концепт әлемді концептілеу мен категориялаудың нәтижесі болып, алынған ақпаратты категорияларға бөледі. Тіләлем мен адамның ішкі дүниесін категориялар жүйесі ретінде көрсеткендіктен, категориялау процесі түсінуге, қабылдауға мүмкіндік береді. Тілге маңызды категориялар оның грамматикасынан орын алған. Осыған сүйене отырып, автор мақалада ИМПЕРАТИВ концептісінің қандай мәндері мен мағыналары бұйрық райының негізін қалайтынын анықтауды мақсат етеді.