Қазақ тіліндегі болымсыз баяндауыштардың жұмсалым ерекшеліктері.Особенности употребления отрицательных сказуемых в казахском языке. - Darmenkulova, R. N. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
нтаксистік құрылыстың бұрыннан бар нормалары жетіліп, қызметі артты, жұмсалу аясы кеңейді. Олардың кешенді қалыптасу жолы мен жүйесі бар. Бұл күнде сөйлемдер құрылысы мен сөздердің синтаксистік байланысы белгілі жүйеге түсіп қалыптасқан күйінде жұмсалады. Cөйлемнің құралуы күрделі құбылыс болғандықтан, онда болатын ауытқулар мен құрылымдық өзгерістердің болуы заңды құбылыс. Болымсыз мағыналы баяндауыштардың құрамына енетінтілдік элементтердің әртүрлілігі, олардың әрқайсысының өзіндік ерекшеліктері, жұмсалымы норма тұрғысынан қарастырылады.Сондай-ақ мақала барысында болымсыз мағыналы баяндауыштардың жасалу жолдары қарастырылып, олардың тілдік қолданыстағы көрінісі сипатталады. Тілімізде болымсыз баяндауыштары бар сөйлемдердің болымды етіп жасауға келмейтін тұстары, құрылымдық жайы айтылып,көркем шығармалардан мысалдар беріледі. Қазақ тілінің қазіргі синтаксистік жүйесі әлдеқайда тұрақтылық қасиетке ие болды, стильдік талғамға лайық оның синонимдік тағы басқа варианттары сараланды, сөздердің тіркесу қабілеті, сөйлемдердің ойды білдіру қызметтері артты. Бұлар әдеби тілдің даму барысында қалыптасқан,тілдің өзіне тән ішкі мүмкіншіліктері негізінде кемелденген жетістіктер.Нормы синтаксического строения предложения и сочетания слов усовершенствовались, стали многофункциональными, и сферы их использования увеличились. У них есть свое комплексноеобразование, система. В нынешнее время структура предложения и синтаксическая связь слов используются уже в определенной сложившейся системе. Наличие структурных изменений и отклонений законно, так как образование предложения –сложный процесс. Языковые элементы, входящие в состав отрицательного сказуемого, их отличия, специфические свойства, особенности использования рассматриваются с точки зрения нормы. Также в статье анализируются способы образования отрицательных сказуемых и их употреблениев языке, описываются правила, согласно которым отрицательные сказуемые не могут перейти в ряд неотрицательных сказуемых. В качестве примеров будут даны предложения из художественныхпроизведений. Синтаксическая система казахского языка приобрела значительную устойчивость, были отобраны в соответствии со стилистическим выбором другие синонимические варианты, возможность слов сочетаться и значимость мысли в предложениях были увеличены. Эти достижения основаны на возможностях языка, которые образовались в течение развития литературного языка.