Коммуникативті стратегиялар мен коммуникативті тактикалардың құрылымдары. Составляющие коммуникативной стратегии и коммуникативной тактики. - Zhukenova, A. K. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада коммуникативті стратегия мен коммуникативті тактиканыңқұрамы қарастырылады. Стартегиялық және тактикалық міндеттердішешу үшін ауызекі сөйлеу стратегиясына сараптама жасалған.Коммуникативтік стратегия негізіне коммуниканттардың құрылғылары,қажеттіліктері мен уәждері жатады. Коммуникативті стратегиядегеніміз сөйлеушінің алдын ала жоспарлаған және коммуникативтімақсатқа жетуге бағытталған коммуникативті актідегі тәсілдері болыптабылады. Коммуникативті тактика шынайы тілдік қарым- қатынасүрдісінде практикалық тәсілдер жиынтығы ретінде қарастырылады,ол коммуникативтіниет жиынтықтармен сәйкес келеді. Сонымен,мақсат тілдік стратегиямен, ал ниет-тактикамен анықталады.Тілдік стратегиялар қиын жағдаяттар мен әлеуметтік мәнмәтін аясындажүзеге асырылады. Әртүрлі тактиканың тәуелділік деңгейікоммуникативті жағдаятты білуімен анықталады. Жоспарлау кезеңіндетілдік тактика мен коммуникативті тәсілдерін таңдаумен анықталатынпараметрлері ерекшеленді. Коммуникативті стратегиялардыңклассификациялары берілген тілдік тактикаларды сипаттауға қажеттіфакторлармен анықталды.В статье рассматриваются составляющие коммуникативной стратегиии коммуникативной тактики. Сделан анализ речевых стратегийдля решения стратегических и тактических задач. В основекоммуникативных стратегий лежат мотивы, потребности и установкикоммуникантов. Под коммуникативной стратегией понимаетсясовокупность реализуемых в коммуникативном акте ходов,запланированных говорящим заранее и направленных на достижениекоммуникативной цели. Коммуникативная тактика рассматриваетсяв качестве совокупности практических ходов в реальном процессеречевого взаимодействия, она соотносится с набором коммуникативныхнамерений. Таким образом, цель определяется речевой стратегией,а намерение – тактикой. Речевые стратегии реализуются в рамкахсложных ситуаций и социальных контекстов. Степень зависимостиразличных тактик определяется знанием коммуникативной ситуации.Выделены параметры, определяющие выбор речевой тактикии коммуникативных ходов на этапе планирования. Дана классификациякоммуникативных стратегий. Определены факторы, необходимыепри описании речевых тактик.