Новаторские качества лидера нации в гуманитарном дискурсе. Ұлт көшбасшысының гуманитарлық дискурсындағы жаңашыл қасиеттері. - Muhamadiev,, H. S.; Tomanova, N. M. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье на материале текстов выступлений политического лидерастраны рассматриваются особенности гуманитарного дискурса.Языковая личность лидера нации в своем гуманитарном дискурсеприближается к некоему новому в нашей культуре дискурсивномумышлению, позволяющему одновременно размышлять о бытиичеловека, о его духовной и социальной культуре. Авторы предлагаютрассматривать гуманитарный дискурс как результат взаимодействияперсонального (личностно-ориентированного) и институциональногодискурсов. Примером можно считать гуманитарный дискурс политического лидера страны, в котором взаимодействуют новаторскиетексты государственного деятеля, с одной стороны, и восточногомыслителя, с другой стороны. Следы такого взаимодействия видныв пространстве текста благодаря лингвистической эксплицитностиинтертекстульного диалога. Мақалада еліміздің саяси көшбасшысы баяндамаларының мәтініматериалындағы гуманитарлық дискурстың ерекшеліктері қарастырылады. Ұлт көшбасшысының тілдік тұлғасы өзініңгуманитарлық дискурсында бір уақытта адамның тұрмысын, оның ұлттық және әлеуметтік мәдениетін жан-жақты ойлауға мүмкіндікберетін біздің мәдениетіміздегі жаңа дискурсты oйлауға жақындапкеледі. Авторлар гуманитарлық дискурсты дербес (тұлғалы-бағытталған) және институционалды дискурстардың өзараәрекеттерінің нәтижесі ретінде карастыруды ұсынады. Бір жағынанмемлекет қайраткерінің, екінші жағынан шығыс ойшылының жаңашылмәтіндері өзара байланысатын еліміздің саяси көшбасшысыныңгуманитарлық дискурсын үлгі етіп алуға болады. Мұндай өзараәрекеттестіктің іздері әтінаралық диалогтың лингвистикалық көріністерінің арқасында мәтін кеңістігінде көрінді.