Participant-internal possibility modality and its coding in Kazakh.Модальность внутренней возможности и пути выражения на казахском языке.Ішкі мүмкіндік модальділігі және оның қазақ тілінде зерделенуі. - Yeshniyaz, G. S. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматривается одна из субкатегорий модальности– модальность внутренней возможности и ее выражение на казахскомязыке с помощью аналитической формы – А ал. Несмотря на то, что категорию модальности начали изучать со времен Аристотеля, до сих пор не существует единого мнения относительно ее определения,ее субкатегорий и средств выражения в языке. В результатеисследования модальность внутренней возможности определяетсякак одна из субкатегорий модальности, которая выражает способностьсубъекта пропозиции. В казахском языке модальность внутреннейвозможности в основном выражается аналитическими формантами,в особенности -A ал. Кроме того, в статье описывается, что -A ал выражает все семантические свойства модальности внутреннейвозможности, такие, как врожденные / приобретенные и ментальные/физические. Поэтому -A ал составляет ядро функционально-семантического поля данной категории. В статье также раскрываютсяотношения -А ал при выражении модальности внутренней возможностис другими языковыми категориями, такими, как залог, время и аспект.Мақала модальділік категориясының бір субкатегориясы – ішкімүмкіндік модальділігінің қазақ тілінде зерделенуін қарастырады.Модальділік категориясы Аристотель жұмыстарынан бастап зерттелуінеқарамастан, қазіргі таңда тіл білімінде аталған категория, оның семантикалық құрылымы және тілде берілу жолдары нақты зерделенбеген. Зерттеу барысында ішкі мүмкіндік модальділігісөйлем субъектісінің қабілетін білдіретін модальділіктің бір убъкатегориясы ретінде анықталып, семантикалық құрылымдарытуа біткен / жүре біткен, физикалық / ментальды ішкі мүмкіндікболып нақтыланды. Ішкі мүмкіндік модальділігі отандық тіл біліміндемүмкіндік модальділігінің семантикалық құрылымы ретінде түсініліпкеледі. Алайда зерттеу барысында аталған категориялардыңәртүрлі аспектілерді қамтып, бір категория ретінде қарастырылаалмайтындығы анықталды.Қазақ тілінде ішкі мүмкіндік модальділігіаналитикалық форманттар арқылы беріледі. Оның ішінде – А ал аналитикалық форманты аталған модальділікті барынша жан-жақтытолық беретін формант болып, функционалды- семантикалықөрістің негізін құрайды. Сонымен қатар, мақалада – А ал аналитикалықформантының модальділікті беруде басқа да тілдік категорияларменқатынасы қарастырылады.