Саяси дискурстың прагматикалық аспектісі. Прагматический аспект политического дискурса. - Kenzhekanova, K. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада саяси дискурстың прагматикалық аспектісі сөз етіледі.Дискурс мәселесі соңғы жылдары дамып келе жатқан антропоөзектілікпен сабақтастықта, хабарды айтушы (адресант)және хабарды алушы (адресат) арасындағы өзара қарым-қатынаспен адресатқа әсер ету прагматикасына негізделеді. Дисурстыңкоммуникативті әсер ету қабілеті мен айтылып отырған ақпаратжөнінде адресаттың белгілі бір көзқарасын, пікірін қалыптастыру,яғни мақсатты түрде әсер ете алу қабілеті дискурстың прагматикалықаспектісі немесе дискурстың прагматикалық потенциалы деп аталады.Дискурсты, оның ішінде саяси дискурсты прагматикалық тұрғыданталдағанда оған қатысушылардың және коммуниканттардыңмақсат-ниеттері мен мақсаты басшылыққа алынуы тиіс. Басқашасөзбен айтқанда, дискурсты түсіну автордың ойын түсіну болыптабылады. Ал өз кезегінде адресант сол дүниені керекті және әсерлінұсқада жасау үшін түрлі тілдік амалдар мен тілдік таңбалардықолданады. Біздің пайымдауымызша, саяси дискурс қоғамныңсаяси көзқарасы мен дүниетанымын көрсетсе, оның прагматикасыадресанттың мақсат-ниеті мен мақсатының тікелей адресатқа ықпалетуге бағытталған тілдік қатынас коммуникациясын қолданудыңзаңдылықтарын реттеуді көрсетеді. Статья посвящена прагматическому аспекту политического дискурса.Проблема дискурса рассматривается с точки зрения антропоцентрического подхода, который предполагает интеркоммуникацию между адресантом и адресатом и воздействиена адресата на прагматическом уровне. Формирование умения коммуникативного воздействия дискурса и мнения адресата,т.е. умение целенаправленного воздействия, и есть прагматический аспект политического дискурса, или прагматический потенциалполитического дискурса. Анализ политического дискурса с точкизрения прагматического подхода требует учитывать намеренияи цель участников и коммуникантов. Иными словами, пониманиедискурса означает понимание идеи автора. В свою очередь, адресантиспользует различные приемы и языковые знаки для того, чтобысделать речевое произведение ярким и впечатляющим. По нашимнаблюдениям, если политический дискурс показывает политическийвзгляд и мировоззрение общества, тогда его прагматика показывает,что закономерности использования языковой коммуникации напрямуювлияют на намерения и цель адресанта.