Орыс тіліндегі түркизмдердің лексика- семантикалық жағынан игерілуі. Лексико- семантическое освоение тюркизмов в русском языке. - Kitmanova, M. Z. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бұл мақала ең әуелі «тюркизм» сөзіне түсініктеме беріліп, қазіргі таңдақаншалықты зерттелгені туралы айтылған. Қазіргі таңда түркі тілдерікең таралған, жоғары дамыған ұлттық тілдер қатарына жатады.Бұл сөзіміз ерекше назар аударылып, қазіргі кезде, яғни қостілділіккезеңінде өзекті тақырыптардың бірі болып отыр. Орыс-түркітілдерінің байланысын, қарым-қатынасын зерттей келе, орыс тіліндетүркі сөздерін зерттеу XVIII ғасырдың екінші жартысында басталды.Орыс тіліне ертеден еніп, әбден сіңісіп кеткен түркі сөздері қазіргіорыс тілінің ішкі заңдылықтарына толық бағынып, соған сәйкесфонетикалық, грамматикалық өзгерістерге ұшырап отыратыныбелгілі. Сонымен бірге мұндай түркі сөздері семантикалық, яғнимағыналық жағынан да өзгере береді. Семантикалық өзгерістерүш түрлі болады, осы өзгерістер ауызекі тілде, диалектілерді жәнемақал-мәтелдерде де көрініс тапқан.Данная статья начинается с объяснения, что такое тюркизмы и как исследуются тюркские слова в наши дни. В настоящее время тюркскиеязыки являются высокоразвитыми национальными языками с весьмаширокими общественными функциями. Этот факт заслуживает особоговнимания и является особенно актуальным в наше время – времяреального двуязычия. Рассматривая историю исследования русско-тюркских языковых связей, выяснилось, что тюркские слова сталирассматриваться в русском языке во второй половине XVIII века.Тюркизмы в процессе их освоения подвергались разного родаизменениям, подчинялись законам развития русского языка,его функционально- стилистическим нормам. Семантические изменения заимствований шли тремя путями; даются примерытаких слов в устной речи, в диалектах и пословицах.