Судьба женщины в изображении Л.Н. Толстого, Г. Флобера и М. Жумабаева: общее и различия в их трактовках.Л.Н. Толстой, Г. Флобер және М. Жұмабаевтың бейнелеуіндегі әйел тағдыры: айырмашылықтары мен ұқсастықтары. - Sutaliyeva, A. M. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматривается проблема семьи и взаимоотношений мужаи жены и их художественное осмысление в романах Г. Флобера«Мадам Бовари», Л.Н. Толстого «Анна Каренина» и рассказеМ. Жумабаева «Грехопадение Шолпан». На анализе данныхпроизведений были исследованы отношения Г. Флобера, Л.Н. Толстогои М. Жумабаева к проблеме положения женщины в обществе и семье, вопросу о долге и женской измене. Проведен подробный анализобразов героинь в романах французского и русского писателей,выявлены специфические особенности мировоззрения и творческогометода Г. Флобера и Л.Н. Толстого, а также анализ произведенияМ. Жумабаева в контексте традиций русской и западноевропейскойклассики.Аталмыш мақалада Л.Н. Толстойдың «Анна Каренина », Г. Флобердің«Госпожа Бовари» мен М. Жұмабаевтың «Шолпанның күнәсі» шығармаларындағы отбасы мәселесі мен ерлі- зайыптылардыңкарым-қатынасы және оның әдеби, философиялық және эстетикалықойлары қарастырылады. Аталған романдардың анализі негізіндеаталмыш авторлардың әйелдің қоғамдағы мен отбасындағыорны, әйел міндеті мен опасыздығына деген пікірлері зерттелді.Француз және орыс жазушыларының шығармаларындағы әйел кейіпкерлерінің бейнесі толыққанды зерттеліп, аталғанжазушылардың дүниетанымы мен шығармашылық әдістерініңспецификалық айырмашылықтары анықталды, сонымен қатар орыс және батыс еуропалық әдебиет классикасы дәстүрлері аясындағыМ. Жұмабаев шығармасына талдау жасалынды.