Мотив прекрасного в романе Достоевского «Идиот» и в романе Юкио Мисимы «Золотой храм».Достоевскийдің «Идиот» және Юкио Мисиманың «Алтын ғибадатхана» романдарындағы әсемдік сарыны. - Azizova, A. O. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматривается проблема природы, бытия прекрасногов романах Ф.М. Достоевского «Идиот» и Ю. Мисимы «Золотой храм». На основе данных произведений рассмотрено понятие красоты как предмета многозначного. Дано представление о красоте как о первозданной основе мира, через софиологическую формулу «красотаспасет мир» и через идею о двойственности красоты. Подчеркнутапреемственность идей Достоевского «красота спасет мир» и «красота– загадка» в романе «Золотой храм» японского писателя Юкио Мисимы,а также проведена параллель между образом Христа и образомЗолотого храма как абсолюта прекрасного. Роман «Золотой храм» рассмотрен как эксперимент, главной задачей которого являетсяопределить, возможна ли жизнь без прекрасного. Мақалада Достоевскийдің «Нақұрыс» және Юкио Мисиманың «Алтынғибадатхана» романдарындағы табиғат пен әсемдіктің болмысымәселесі қарастырылған. Аталмыш шығармалардың негізінде сұлулықтүсінігі көпмағыналы ұғым ретінде қарастырылды. Сұлулыққа әлемніңтұңғыш жаратылған негізі ретінде, яғни «сұлулық әлемді сақтап қалады » секілді софиологиялық формула және сұлулықтың екіжақтылық мәні арқылы түсінік берілді. Достоевскийдің «сұлулықәлемді сақтап қалады» және «сұлулық – жұмбақ» деген идеясы жапонжазушысы Юкио Мисиманың «Алтын ғибадатхана» романында қалайшакөрініс тапқаны жайлы талдау жасалды. Құдай бейнесі мен сұлулықтыңнақ өзі ретінде берілген алтын ғибадатхана арасында параллельжүргізілді. «Алтын ғибадатхана» романы тәжірибе ретінде қарастырылды және оның басты міндеті болып сұлулықсыз өмір мүмкінбе деген сауалға жауап іздестіріледі.