Интертекстуальные связи литературного произведения в аспектах стиль эпохи и образ автора. Дәуір стилі мен автор образындағы әдеби шығармалардың интертекстуалды байланысы. - Tattimbetova, K. O. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются вопросы, связанные с тем, что каждоепроизведение, выстраивая своё интертекстуальное поле, создаётсобственную историю культуры, переконструирует весь предшествующий культурный фонд. В статье предпринимаетсяпопытка осветить проблему: могут ли произведения, созданныев один исторический период с опорой на предшествующийлитературный опыт, сформировать свой стиль эпохи и особенныйтип образа автора? Опираясь на теорию интертекстуальностии используя элементы интертекстуального анализа, можноинтерпретировать индивидуальную картину мира, созданнуютворческим воображением художника сквозь призму функций межтекстовых связей в разных произведениях, выявляя тем самымособенности стиля определённой эпохи. В статье также рассматриваются три точки зрения на перспективу повествованияили категорию повествователя: 1) перспектива – это способ повествования или повествовательная техника; 2) перспектива– историческая точка зрения писателя, метод восприятия дейдействительности; 3) перспектива – это категория, охватывающаявесь творческий процесс писатели.Мақалада әр шығарма өзінің интертекстуалды аясын қалыптастыраотырып, оған дейін өмір сүрген мәдени қорды қайта жаңғыртуарқылы, өзінің мәдениет тарихын қалыптастырумен тығыз байланыстымәселелерер қарастырылып отыр. Мақалада төмендегідей мәселелерді қарастыру нысанаға алынған: бір тарихи кезеңде,жетекші әдеби тәжірибеге сүйене отырып дүниеге келген шығармаларкезеңнің өзіндік стилі мен ерекше автор образын қалыптастыраала ма? Интертекстуалдылық теориясына сүйене отырып жәнеинтертекстуалды сараптама элементтерін қолдану арқылы суретшініңшығармашылық қиялынан туындағын әлемнің жеке бейнесінің интерпретациясын жасауға болады, осы арқылы кез келген дәуірдегі ерекшелігін анықтай аламыз. Мақалада сонымен қатарбаяндау алғышарттары немесе баяндаушы категориясына қатыстыүш түрлі көзқарас қарастырылды: 1) перспектива – бұл баяндауәдісі немесе баяндау техникасы; 2) перспектива – жазушыныңтарихи көзқарасы, шындықты қабылдау әдісі; 3) перспектива– бұл жазушының бүкіл шығармашылық үрдісін жинақтайтынкатегория.