Фольклор как лингвокультурологический фактор в обогащении американского и канадского вариантов английского языка. Фольклор ағылшын тілінің Канада және Америка нұсқасын байытуда лингвомәдени фактор ретінде. - Elkhan gizi, Agabeyli Vusala (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье исследуются фольклорные сюжеты и мотивы американского и канадского фольклора и их аналогия в азербайджанском языке. Как известно, первичными жанрами устного народного творчества являются календарные и обрядовые песни, а на другом этапе сформировались сказки, эпосы и другие жанры. Произведения устногонародного творчества различных народов, многие из мотивов, образов, даже сюжетов похожи друг на друга. Канадский фольклор, как и в других странах, всегда был под влиянием Америки. Суть большинства образцов фольклора: победа положительного героя, волшебные объекты и помощники, волшебные изменения и торжество счастливогоконца. Схожие образцы есть и в азербайджанском фольклоре. В статье автор исследует эти аналогии в фольклоре вышеуказанных стран.Ауызша халық әдебиеті эволюциялық даму барысында пайда болған. Егер ертеректе адамдар арасында діни және мифологиялық түсініктер өте бай болса, кейінірек ауызша халық әдебиеті –фольклор дами бастады. Соның нәтижесінде тіл байыды. Қоғамдағы әлеуметтік жікке бөліну үдерісі ауызша сөз өнерінің жекелеген түрлерін, жанрлары мен формаларын тудырды. Бұлар қоғамдағы әртүрлі топтар мен жіктердің мақсаттары мен мүдделерін білдіріп отырды. Қалың көпшіліктің еңбекші бөлігі оның дамуында аса маңызды рөл атқарды. Компоративті шығармашылықпен байланыс ауызша халық шығармасы мәтіндерінің алуан түрлі болуына себепкер болды. Фольклорлық мәтіндердің тұрақтылығы адамзаттық құндылық тұрғысынан ғана емес, өмір саласының, дүниеге көзқарасының, эстетикалық талғамының баяу өзгеруімен де түсіндіріледі.