Ақбілек – қазақ әдебиетіндегі әйел бейнесінің көркемдік шыңы. Акбилек – художественная вершина образа женщины в казахской литературе. - Abdiman, G. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада ХХ ғасыр басындағы қазақ әдебиетінің аса көрнекті өкіліЖ. Аймауытовтың «Акбілек романындағы» әйел бейнесінің жасалужолдары қарастырылады. Романнның бас кейіпкері Ақбілек тұлғасынсомдаудағы жазушы шеберлігі, ондағы портреттік бейнелеудіңұлттық табиғи нақыштар, әйел образын жасаудағы дәстүрлі қалыппен жаңашыл ізденістер ғылыми тұрғыдан тұжырымдалады.«Ақбілек » романындағы әдеби- көркемдік жетістіктер шығармадағыәйелдер бейнесінің бай галареясы арқылы айқындалып, олардыңәрқайсысының өзіндік болмыс ерекшеліктерінен көріс табатындығыжете зерделенеді. Сонымен бірге Ақбілек бейнесі қазақ әдебиетіндегіәйелдер образын сомдаудағы жаңа бағыт екендігі ғылыми талдаунегізінде нақты дәлелденеді. Мақалада романда қазақ қызына тән ұлтттық тәлім-тәрбиеден қалыптасқан мінез- құлық ерекшеліктерісуреткер шеберлігі арқылы типтік бейне жасаудың алғы шарты ретіндекөрініс табатындығы жан-жақты айқындалған. Әйел сұлулығынсуреттеудегі көркемдік белгілер ұлттық бояу-нақыштан тамыр тартыпжатқандығы ұлттық прозаның өзіндік ерекшелігі екендігі зерделенген.Романдағы Ақбілектен басқа да әйел бейнелерінің жасалуы, олардыңбір-біріне ұқсамас өзіндік ерекшеліктері шығарманың тақырыптықболмысын байыта түсетіндігі ғылыми тұжырымдалған.В статье рассмотрены принципы создания женского образа в романе«Акбилек » выдающимся деятелем казахской литературы 20 векаЖ. Аймауытовым. С научной точки зрения рассматриваются мастерствописателя в изображении главного персонажа романа – Акбилек,национальные, природные особенности портретного описания,традиционные и новые приемы в создании женского образа.Литературным, творческим достижением в романе «Акбилек» являетсябогатая галерея женских образов. В романе писателем всестороннепоказаны особенности гендерного национального воспитания,индивидуальные грани женского характера. В статье показано,что изображение женской красоты несет печать национального колорита, что это является особенностью прозы Ж. Аймауытова.В статье аргументировано показывается, что создание других женских образов, помимо образа Акбилек, также обогащает идейно-тематический план произведения.