Актер мамандарын даярлаудағы актер шеберлігі мен сахна тілінің ықпалдастығы. - аl-Tarazi,, Tungyshbay; Khozhamberdiyev, O. К. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Тақырыптың өзектілігі – кез келген елдің мәдениет тарихына мән берерболсақ, қалыптасу мен қарқынды даму үрдісінде заман талабыныңөз заңдылығы байқалады. Сондай заңдылықтың бір бөлігі – сөйлеумәдениеті бүгінгі уақытта үлкен қоғамдық мәселеге айналып отыр. Мұны өнер адамдарының, оның ішінде театр және кино актерларымен режиссерларының, теле- радио жүргізушілері мен көркемсөзоқу шеберлерінің, әнші-вокалистердің, сонымен қатар мешіт имамдарымен уағызшылардың, лекторлар мен мұғалімдердің, адвокаттармен соттардың, қоғам қайраткерлері мен ұжым басшыларының, жалпысөз өнеріне қатысы бар мамандардың өзіндік спецификасына қайшыкелетін сөйлеу мәнерінен байқаймыз. Сонымен, сөз өнерінің ғасырларбойы жинақталған тәжірибелерін актердің сөйлеу мәдениетіндешыңдап, сахналық тілдің жетістіктерін бүгінгі күнгі театр өнерініңағымына сай дамытып, жетілдіруді қажет ететін заманауи талаптармақаланың өзектілігін арттырады. Өйткені сөйлеу мәдениетінің аясы кең, атқарар қызметі сан алуан. Сол себепті, бұл ғылыми еңбектеактер шеберлігі мен сахна тілінің маңызы, бейіндік ерекшеліктерібірізділікпен зерттеліп, оның өзіндік бағдарламасы болашақ актерларға,басқа да сөз өнеріне қатысы бар мамандарға және өз дауысынмеңгергісі келетін жалпы қауымға арналады. Актуальность темы. Если рассмотреть историю искусства любогогосударства, то в процессе его становления и интенсивного развитияможно заметить своеобразную закономерность, соответствующуютребованиям времени. Одна из составляющих такой закономерности– культура речи, которая на сегодняшний день является значимойобщественной проблемой. Это наблюдается из манеры разговоралюдей искусства, в том числе актеров и режиссеров театра и кино,теле-радиоведущих и мастеров художественной речи, певцов-вокалистов, а также духовных настоятелей мечети и проповедников,лекторов и учителей, адвокатов и судей, общественных деятелейи руководителей организации, в целом специалистов имеющихотношение к искусству речи, которая противоречит своеобразнойспецифике речи. Потому как сфера культуры речи обширна, а исполняемые ею функции весьма разнообразны. Поэтому этот научный труд требует последовательного исследования важности, специфичных особенностей сценической речи и представить разработанную программу для будущих актеров, других специалистов,имеющих отношение к словесному искусству, и для широкого кругалюдей, желающих освоить ораторское мастерство.