Әскери әдебиеттегі қаһармандық тұлға- әдеби кейіпкер. Героическая личность и литературный герой в военной литературе. - Abdimanuly, O. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада қазақ әскери әдебиетінің қалыптасу және даму үдерісіндегіжазушы Бауыржан Момышұлы шығармашылығының орны әдеби-танымдық талдау арқылы жан-жақты қарастырылған. Б. Момышұлыныңқазақ әскери прозасының көшбастаушысы, әскери әдебиеттің қазақәдебиетінде өркен жаюына елеулі еңбек сіңірген шығармашылықтұлға екендігі жазушының басты көркем шығармаларының тақырыпнақтылығы, жанрлық ерекшелігі, көркемдік құбылыстары идеялық-көркемдік ерекшелігі арқылы айқындалған. Негізінен шығармаларыекінші дүниежүзілік соғыстан арқау ететін жазушы шығармаларындағысоғыс және адам болмысы, тарихи тұлға және әдеби кейіпкер,соғыстағы адам психологиясына байлау, соғыстағы өмір шындығыжәне көркемдік шындық, өмір деректері және көркемдік шешіммәселелерін жеткізеді. Б. Момышұлының жазушылық шеберлігінегізінен оның «Москва үшін шайқас» романы көркемдік тұрғыдағыәдеби талғам, таным талаптары бойынша ашылған. Сонымен қатарБ. Момышұлының соғыс тақырыбына арналған шығармаларындағыәдеби дәстүр және жаңашылдық мәселелері де назарға алынған.Б. Момышұлы шығармаларының әскери әдебиетте өзіндік дәстүрқалыптастыруы нақты мысалдар арқылы көрсетілген. Жалпыалғанда, Б.Момышұлының жаңашылдық шеберлігінің көптегенқырлары ашылып, оның қазақ әдебиетіндегі өзіндік орны бар аса көрнекті жазушы екендігі әскери тақырыптағы шығармалары арқылыдәлелденген. В статье проводится литературоведческий анализ творчества писателяБауыржана Момышулы и всесторонне исследуются его роль и значениев становлении и развитии казахской военной литературы. На основеанализа авторской тематики, жанрового и идейно-художественногосвоеобразия, художественно-выразительных средств произведенийписателя определяются особенности творческой личности Б.Момышулыкак ярчайшего представителя казахской военной прозы, внесшегозначительный вклад в процветание казахской литературы. Отмечается своеобразие авторских художественных решенийв произведениях Б.Момышулы на военную тематику, в частности,умелое использование документа, мастерское включение его всюжет, психологический показ фронтовой реальности, позволившиеавтору глубже осмыслить героический характер героев войны.Писательское мастерство Б.Момышулы особенно ярко проявляетсяв романе «За нами Москва» с позиции художественного вкусаи требований литературного искусства. Кроме того, акцентируетсявнимание на проблемах литературной традиции и новаторства впроизведениях Б.Момышулы, посвященных военной тематике.На конкретных примерах доказывается и прослеживается влияниетворчества Б.Момышулы на развитие казахской военной литературыи формирование авторской традиции. На примере анализапроизведений Б.Момышулы на военную тематику выявляютсямногогранность писательского таланта, новаторское мастерствописателя и определяется его место в казахской литературе.