Художественный перевод. Көркем аударма. - Kazybek, G. K. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Одно из сложных направлений переводческой науки – художественноепроизведение. Авторы данной статьи сравнивают теории о переводена русском и казахском языках и определяют присущие переводчикуфункции. Статья основывается на литературном наследии великихказахских просветителей, которые внесли огромный вклад в развитиепереводческой науки:Ы. Алтынсарина, А. Кунанбаева. В начале ХХ века С. Торайгыров, М. Сералин, С. Донентаев также внесли большойвклад в развитие переводоведения. В основной части статьи былирассмотрены основные проблемы переводоведения, особенностипередачи национальной и культурной особенностей оригиналана другой язык. Целью перевода является доведение до читателязначения оригинального текста и выбор правильного направлениядля изучения других языков. Когда значение оригинала сохраняется,то это произведение становится духовной ценностью того народа,на язык которого был переведен оригинал. Аударматану ғылымының күрделі салаларының бірі – көркем шығарманы аудару. Мақалада автор орыс және қазақ аударматануғылымын салыстыра келе,аудармашыға тән ерекшеліктерді саралайды.Қазақ аударматану ғылымына үлкен үлес қосқан ұлы ағартушыларЫ.Алтынсарин, А.Құнанбаевтың әдеби мұраларына тоқталады. ХХ ғасырдың алғашқы жартысында аударматану саласына үлес қосқанС.Торайғыров, М.Сералин, С.Дөнентаев, С.Көбеев шығармаларынмысал ретінде алады. Мақаланың негізгі бөлімінде аудармаға қойылатын талаптар, түпнұсқадағы ұлттық мәдени ерекшеліктердіаударылып отырған тілге қалай жеткізу тиімді екеніне талдау жасалынады. Аударма арқылы оқырманды түпнұсқаға жақындатады,соның нәтижесінде басқа ұлт тілін оқып, үйренуге көмектеседі, бағытберетіндігі баяндалады. Аудармашы шығармашылық қатынастықалыптастырушы, мәдениетті жалғастырушы деп есептеп, түпнұсқаныңшығармашылық ұзақ өмір сүруі оның идеялық және көркемдікқұндылығына назар аудартады. Аударма шығармасының осы құндылығы сақталғанда ғана ол өзге халықтың рухани жемісінеайналады деген қорытынды жасайды.